dcamera.pl

Portal ogólnotematyczny

akcesoria kuchenne
Dom i Wnętrze

Wybieramy akcesoria kuchenne. Gotowanie w niewielkim mieszkaniu

Nowa kuchnia w świeżo oddanym mieszkaniu to najczęściej nowe wyposażenie kuchenne. Ilość dostępnych na rynku gadżetów, akcesoriów i możliwości może przyprawić o zawrót głowy, a niewielkie kuchnie wymagają sprawdzonych rozwiązań. Sprawdź, czego potrzebujesz – jakie sprzęty do przygotowania potraw i akcesoria kuchenne wybrać, by były funkcjonalne i trwałe?

Po pierwsze dobre garnki. Co się sprawdzi?

Zestaw kilku garnków to niezbędny zakup, by móc przygotować smaczny i domowy obiad. Na początek spokojnie wystarczy set składający się z 3-4 elementów, w różnych rozmiarach. Nie bez znaczenia jest materiał, z którego są wykonane. W miarę możliwości wybieraj garnki ze stali nierdzewnej. Są niezwykle uniwersalne, trwałe, odporne na rdzę oraz wysokie temperatury. Jeśli lubisz sprzęty do kuchni wysokiej jakości, interesującym rozwiązaniem mogą okazać się garnki ceramiczne do piekarnika – niezwykle trwałe, uniwersalne, bezpieczne w użytkowaniu na kuchence i w pieczeniu. Przed zakupem sprawdź koniecznie, czy nowe garnki są dostosowane do typu kuchenki, który posiadasz oraz czy można je myć w zmywarce.

Dobra patelnia czyli jaka?

Podstawowa patelnia do smażenia to taka z nieprzywierającą powłoką, której średnica waha się między 28, a 30 cm. Możemy wybierać spośród klasycznych patelni aluminiowych i stalowych lub zdecydować się na model kamienny czy ceramiczny. Te ostatnie zyskują na popularności – wyróżnia je wysoka jakość i powierzchnia non-stick – ograniczamy w ten sposób ilość używanego tłuszczu. Jeśli chcemy powiększyć nasze wyposażenie i lubimy gadżety, przyda się patelnia grillowa i płaska patelnia do naleśników. Ciekawym i niezwykle praktycznym rozwiązaniem oszczędzającym miejsce w kuchni są patelnie z odłączaną rączką – ten typ patelni zmieści się nawet w niewielkiej szafce i małej zmywarce.

Naczynia do piekarnika. Szkło żaroodporne i brytfanny

Kompletując wyposażenie kuchni, pamiętajmy o naczyniach do piekarnika. Szybka zapiekanka czy kultowa lasagne musi znaleźć się w odpowiednim naczyniu, zanim wyląduje na talerzu. Dobrym rozwiązaniem na początek będzie klasyczne żaroodporne szkło z pokrywką, o prostokątnym kształcie. Jeśli nie potrzebujesz pokrywki, warto wybrać naczynia ceramiczne, które są nie tylko praktyczne, ale i niezwykle dekoracyjne – obiad zaserwowany w kamionkowej foremce wygląda pięknie i elegancko.

Dla osób, które serwują posiłki dla całej rodziny, sprawdzi się spektakularna brytfanna z pokrywką. Upieczemy w niej całą kaczkę czy chrupiącego kurczaka. Warto pamiętać, że brytfanna to naczynie, które może być używane nie tylko w piekarniku, ale również na kuchence – potrawa może zostać wstępnie obsmażona, a później upieczona w tej samej foremce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *