dcamera.pl

Portal ogólnotematyczny

Lifestyle

Obróbka mięsa w lokalu gastronomicznym – jak je przygotować

Mechaniczna obróbka mięsa w lokalu gastronomicznym jest to jedna z tych czynności, do której realizacji wymagane jest użycie profesjonalnego sprzętu w postaci takiego urządzenia, jak wilk do mięsa. To niezwykle wydajne, funkcjonalne i niezawodne rozwiązanie, daje możliwość przygotowywania absolutnie wyjątkowych potraw ze świeżo mielonego mięsa, które zostaną docenione nawet przez najbardziej wybrednego smakosza.

Profesjonalna maszynka do mięsa to jedno z tych urządzeń, którego nie powinno zabraknąć na wyposażeniu każdego lokalu gastronomicznego, któremu zależy na serwowaniu najwyższej jakości potraw. To właśnie dzięki niej mamy możliwość skutecznej i wydajnej obróbki mięsa w postaci zarówno drobiu, wołowiny, wieprzowiny, baraniny, jak i dziczyzny. W zależności od zastosowanych otworów, które występują w zróżnicowanej średnicy, mamy możliwość uzyskania mięsa mielonego o pożądanej gramaturze, co z kolei pozwoli na przygotowanie rozmaitych dań w zależności od potrzeb oraz złożonego zamówienia. Wśród wilków do mięsa możemy wyróżnić modele przeznaczone do:

– zastosowań w profesjonalnej gastronomii, które cechują się niezwykłą funkcjonalnością oraz trwałością i dają możliwość wielu opcji w zakresie obróbki mięsa;

– zastosowań domowych, czyli takie urządzenia, które w większości przypadków pozwalają jedynie na rozdrabnianie i mielenie mięsa.

Obróbka przemysłowa wilka do mięsa – jakie możliwości daje?

Profesjonalna maszynka do mięsa to wysokowydajne urządzenie, które ze względu na posiadane parametry doskonale sprawdza się w podczas pracy w ciężkich warunkach, w których to bardzo często narażona jest na dużą eksploatację. Nic więc dziwnego, że wilki do mięsa przeznaczone do gastronomi, są maszynami, w przypadku których konstrukcja zewnętrzna została wykonana z trwałych, higienicznych i bezpiecznych materiałów takich jak np. stal nierdzewna.

Tego typu urządzenia wyposażone są w rozmaite noże i zróżnicowane tarki, dzięki czemu mamy możliwość obróbki wkładu/mięsa w dowolny sposób i nadania mu określonej struktury w zależności od potrzeb. W końcu należy pamiętać, że poprzez obróbkę niektórych rodzajów mięs jesteśmy w stanie zadbać o ich odpowiednie zmiękczenie, dzięki czemu po jego przyrządzeniu stanie się kruche i delikatne.

Wykorzystanie profesjonalnego wilka do mięsa w przypadku gastronomii daje możliwość na odpowiednie przygotowanie mięsa pod:

– farsze oraz nadzienia;

– kotlety mielone;

– wszelkiego rodzaju burgery i hamburgery;

W poszukiwaniu profesjonalnego wilka do mięsa, odwiedź https://gastroplaneta.pl/pl/c/Wilki-do-mielenia-miesa/63.